Arrow ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΣΕΡΡΩΝ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


ΓΕΝΙΚΑ

Η Αερολέσχη Σερρών ιδρύθηκε το έτος 1984, με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΙΣΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, με σκοπό την αεράθληση των μελών της και την εξάπλωση της αεραθλητικής ιδέας και των αεραθλημάτων. Μετονομάστηκε σε ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΣΕΡΡΩΝ το 1999, διευρύνοντας τα αεραθλήματα που μπορεί να καλλιεργεί. Είναι μέλος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛ.Α.Ο) και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) (ΩΩ64). Είναι επίσης εγγεγραμμένη στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ

Σήμερα, έχει πάνω από 100 μέλη και αθλητές απ' όλες τις ηλικίες τα οποία ασχολούνται με τον αιωροπτερισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς, μηχανοκίνητο αετό, ελαφρά και υπερελαφρά αεροσκάφη, αερομοντελισμό και ελεύθερη πτώση. Υπάρχουν 20 πτυχιούχοι πιλότοι ελαφρών & υπερελαφρών αεροσκαφών, 15 χειριστές αιωροπτέρων, 10 χειριστές αερομοντέλων-drones, αερομοντελλιστές και αλεξιπτωτιστές ελεύθερης πτώσης. Είχε δική της σχολή εκπαίδευσης στον αιωροπτερισμό με εκπαιδευτές αναγνωρισμένους από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία.   

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Αερολέσχη Σερρών έχει πλούσια δράση στο άθλημα του αιωροπτερισμού, το πρώτο αεράθλημα που καλλιέργησε συστηματικά από την δημιουργία της. Ετσι, με τους αιωροπτεριστές μέλη της Χατζηδημητρίου Πέτρο, Τριανταφύλλου Δημήτριο και Καραβασίλη Θεόδωρο έλαβε μέρος με την Εθνική Ομάδα Αιωροπτερισμού στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Γαλλίας (1994), Ισπανίας (1995) και Σλοβακίας (1998) καθώς και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στη Σόφια Βουλγαρίας το 1990 με αξιόλογες διακρίσεις. Το 2003 ο αιωροπτεριστής της Μπλιούρας Θωμάς συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βραζιλίας.

Η Αερολέσχη Σερρών τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο άθλημα των υπερελαφρών αεροσκαφών, διαθέτοντας 6 υπερελαφρά αεροσκάφη 3 αξόνων και 4 μηχανοκίνητους αετούς. Με τους αεραθλητές της συμμετέχει στους αγώνες που διοργανώνει η ΕΛ.Α.Ο. ενώ απο το 2011 αναλαμβάνει τη διεξαγωγή Περιφερειακών και Πανελληνίων Αγώνων Υπερελαφρών Αεροσκαφών της ΕΛ.Α.Ο. στο αεροδρόμιο του Χορτερού και του 'Εμ. Παππά'.

Από το 2010 έχει αναπτύξει αγωνιστική δραστηριότητα στο άθλημα του αερομοντελισμού, στην κατηγορία F5JGR, με διοργάνωση Περιφερειακών και Πανελλήνιων αγώνων και συμμετοχή αεραθλητών της σε διοργανώσεις άλλων σωματείων.

Από το 2017 η Αερολέσχη Σερρών δραστηριοποιείται στο αεράθλημα της Γενικής Αεροπορίας, διοργανώνοντας Περιφερειακούς και Πανελλήνιους αγώνες στο αεροδρόμιο του Χορτερού.

Τέλος, από το 2019 η Αερολέσχη Σερρών δραστηριοποιείται στο αεράθλημα του Αλεξιπτωτισμού.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η Αερολέσχη Σερρών διαθέτει δικό της, μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, Αεραθλητικό Κέντρο. To Αεραθλητικό Κέντρο Σερρών αποτελείται από υπόστεγο αεροσκαφών 400 m2, γραφεία, αποθήκες, ξενώνα, αίθουσα διδασκαλίας, τεχνητό λόφο εκπαίδευσης (το μεγαλύτερο της Ευρώπης), διάδρομο για ελαφρά/υπερελαφρά αεροσκάφη και ελικοδρόμιο. Το Αεραθλητικό Κέντρο κατασκευάστηκε σε χώρο που παραχωρήθηκε από τη Διεύθυνση Γεωργίας το έτος 1998, με έγκριση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το όλο έργο χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα LEADER II και LEADER II+ (δείτε φωτογραφίες του Αεραθλητικού Κέντρου Σερρών). Τέλος, το Αεραθλητικό Κέντρο είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ.

Εντός του Αεραθλητικού Κέντρου Σερρών βρίσκεται το ιδιόκτητο, αδειοδοτημένο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το 2016, πεδίο προσγείωσης ' Εμμανουήλ Παππάς', (N041o05.02' - E023o35.36').

Η Αερολέσχη Σερρών χρησιμοποιεί επίσης το αεροδρόμιο του Χορτερού για τις πτήσεις των υπερελαφρών αεροσκαφών της, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από την Υ.Π.Α. το 2011 (δείτε φωτογραφίες του αεροδρομίου Χορτερού).

Η Αερολέσχη Σερρών διαθέτει επίσης 4 ειδικά διαμορφωμένες πίστες απογείωσης αιωροπτέρων και αλεξιπτώτων πλαγιάς στα όρη Μενίκιο (950 μ), Παγγαίο (1.100 μ) και Μπέλες (πάνω από τη Βυρώνεια στα 1.000 μ και πάνω από τα Πορόϊα στα 1.000 μ).

Η Αερολέσχη Σερρών, κατόπιν ενεργειών της προς το ΓΕΑ, επέτυχε την παραχώρηση σε αυτή ενός παροπλισμένου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Lockheed T-33A (s/n 29881, TR-881), το οποίο είναι το πρώτο που παραχωρήθηκε από την Π.Α. μετά την απόσυρση του τύπου στις 19/1/2000 και έχει τοποθετηθεί στο Αεραθλητικό Κέντρο. (δείτε περισσότερα). Εχει εγκριθεί επίσης από το ΓΕΑ η παραχώρηση ενός παροπλισμένου μαχητικού αεροσκάφους τύπου Northrop F-5A, η μεταφορά και η παράδοση του οποίου προς το παρόν εκκρεμεί.

Τέλος, το 2023 ολοκληρώθηκε η βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου 'Εμ. Παππάς' με ασφαλτόστρωση του διαδρόμου, υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων πέριξ αυτού και, μεταξύ άλλων, δημιουργία συνδετηρίων και μεγαλύτερου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και ελικοδρομίου.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σαν επιστέγασμα της μακροχρόνιας παρουσίας της στα αεραθλητικά δρώμενα, το 2012 η Αερολέσχη Σερρών βραβεύτηκε από την FAI με την διεθνούς επιπέδου διάκριση FAI Honorary Group Diploma (for Aeronautics).

H Αερολέσχη Σερρών συμμετέχει ενεργά με μέλη της στα Οργανα Διοίκησης και τις Επιτροπές Αεραθλημάτων της ΕΛΑΟ.

H Αερολέσχη Σερρών το 2014 αδελφοποιήθηκε με την Αερολέσχη ΤΑΛΩΣ Ηρακλείου, επισφραγίζοντας τους φιλικούς δεσμούς των δύο σωματείων.

Η Αερολέσχη Σερρών, συνεργάζεται με διάφορους φορείς του Νομού Σερρών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για κοινωφελείς σκοπούς. Από το 2008 αποτελεί Εθελοντική Οργάνωση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Α.Μ. 28/2008) και συμμετέχει με εναέρια και επίγεια μέσα και έμψυχο υλικό στην δασοπροστασία, την εκτίμηση φυσικών καταστροφών καθώς και στην αναζήτηση αγνοούμενων ατόμων.

Τέλος, η Αερολέσχη Σερρών προωθεί τον Αεροπορικό Τουρισμό στη χώρα μας, προσκαλώντας και φιλοξενώντας πληρώματα από Αερολέσχες άλλων χωρών. Πολλές από τις δραστηριότητες αυτές τυγχάνουν της υποστήριξης της Πολιτείας, θέτοντας τες υπό την αιγίδα του εκάστοτε Υπουργού Τουρισμού.    

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Αερολέσχη Σερρών διοικείται από το Δ.Σ. της το οποίο προήλθε από τις αρχαιρεσίες της 28/2/2022 με τριετή θητεία και απαρτίζεται από τους:

 • Βασιλείου Γεώργιος, Πρόεδρος
 • Γιομένης Πέτρος, Αντιπρόεδρος-Υπεύθυνος Αεραθλητικού Κέντρου
 • Μαδεμλής Ιωάννης, Γ. Γραμματέας
 • Αβδελάς Απόστολος, Ταμίας
 • Μπλιούρας Θωμάς, Αναπληρωτής Ταμίας
 • Θεοδωρίδης Παύλος, Έφορος Περιουσίας
 • Πετρακίδης Δημήτριος, Έφορος Λέσχης
 • Αθανασίου Δημήτριος, Έφορος Αεραθλητικού Κέντρου
 • Τριανταφύλλου Δημήτριος, Μέλος
 • Γεωργιάδης Μιχαήλ , Μέλος
 • Χατζηδημητρίου Πέτρος, Μέλος

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Επιστροφή