Arrow ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΣΕΡΡΩΝ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Λογότυπο

ΓΕΝΙΚΑ

Η Αερολέσχη Σερρών ιδρύθηκε το έτος 1984 με σκοπό την αεράθληση των μελών της και την εξάπλωση της αεραθλητικής ιδέας και των αεραθλημάτων. Είναι μέλος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛ.Α.Ο) και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Σήμερα έχει 80 μέλη απ' όλες τις ηλικίες, τα οποία ασχολούνται με τον αιωροπτερισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς, μηχανοκίνητο αετό, ελαφρά και υπερελαφρά αεροσκάφη, αερομοντελισμό και ελεύθερη πτώση. Υπάρχουν 20 πιλότοι ελαφρών & υπερελαφρών αεροσκαφών, 15 χειριστές αιωροπτέρων και 10 χειριστές αερομοντέλων-drones. Εχει δική της σχολή εκπαίδευσης στον αιωροπτερισμό με εκπαιδευτές αναγνωρισμένους από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία.    

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Αερολέσχη Σερρών έχει πλούσια δράση στο άθλημα του αιωροπτερισμού, το πρώτο αεράθλημα που καλλιέργησε συστηματικά από την δημιουργία της. Ετσι, με τους αιωροπτεριστές μέλη της Χατζηδημητρίου Πέτρο, Τριανταφύλλου Δημήτριο και Καραβασίλη Θεόδωρο έλαβε μέρος με την Εθνική Ομάδα Αιωροπτερισμού στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Γαλλίας (1994), Ισπανίας (1995) και Σλοβακίας (1998) καθώς και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στη Σόφια Βουλγαρίας το 1990 με αξιόλογες διακρίσεις. Το 2003 ο αιωροπτεριστής της Μπλιούρας Θωμάς συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βραζιλίας.

Η Αερολέσχη Σερρών τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στο άθλημα των υπερελαφρών αεροσκαφών, διαθέτοντας 3 υπερελαφρά αεροσκάφη 3 αξόνων και 4 μηχανοκίνητους αετούς. Με τους αεραθλητές της συμμετέχει στους αγώνες που διοργανώνει η ΕΛ.Α.Ο. ενώ απο το 2011 αναλαμβάνει τη διεξαγωγή Περιφερειακών και Πανελληνίων Αγώνων Υπερελαφρών Αεροσκαφών της ΕΛ.Α.Ο. στο αεροδρόμιο του Χορτερού.

Τέλος, από το 2010 έχει αναπτύξει αγωνιστική δραστηριότητα και στο άθλημα του αερομοντελισμού, στην κατηγορία F5JGR, με διοργάνωση περιφερειακών αγώνων και συμμετοχή αεραθλητών της σε διοργανώσεις άλλων σωματείων.

Αεραθλητικό Κέντρο Σερρών    

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η Αερολέσχη Σερρών διαθέτει δικό της Αεραθλητικό Κέντρο εντός του οποίου βρίσκεται το ιδιόκτητο, αδειοδοτημένο από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το 2016, πεδίο προσγείωσης "Εμμανουήλ Παππάς", (N041o05.02' - E023o35.36'), μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελείται από υπόστεγο αεροσκαφών 400 m2, γραφεία, αποθήκες, αίθουσα διδασκαλίας, τεχνητό λόφο εκπαίδευσης (το μεγαλύτερο της Ευρώπης), διάδρομο για υπερελαφρά αεροσκάφη και ελικοδρόμιο. Το Αεραθλητικό Κέντρο κατασκευάστηκε σε χώρο που παραχωρήθηκε από τη Διεύθυνση Γεωργίας το έτος 1998, με έγκριση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το όλο έργο χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα LEADER II και LEADER II+ και από ιδίους πόρους και βρίσκεται στην τελική της φάση η διαδικασία αδειοδότησής του από την Υ.Π.Α. <<φωτογραφίες του Αεραθλητικού Κέντρου Σερρών>>

Χρησιμοποιεί επίσης το αεροδρόμιο του Χορτερού για τις πτήσεις των υπερελαφρών αεροσκαφών της, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από την Υ.Π.Α. το 2011 <<φωτογραφίες του αεροδρομίου Χορτερού>>

Η Αερολέσχη Σερρών διαθέτει επίσης 4 ειδικά διαμορφωμένες πίστες απογείωσης αιωροπτέρων και αλεξιπτώτων πλαγιάς στα όρη Μενίκιο (950 μ), Παγγαίο (1.100 μ) και Μπέλες (πάνω από τη Βυρώνειας στα 1.000 μ και πάνω από τα Πορόϊα στα 1.000 μ).

Η Αερολέσχη Σερρών, κατόπιν ενεργειών της προς το ΓΕΑ, επέτυχε την παραχώρηση σε αυτή ενός παροπλισμένου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Lockheed T-33A (s/n 29881, TR-881), το οποίο είναι το πρώτο που παραχωρήθηκε από την Π.Α. μετά την απόσυρση του τύπου στις 19/1/2000 και έχει τοποθετηθεί στο Αεραθλητικό Κέντρο. <<περισσότερα>>

Εχει εγκριθεί επίσης από το ΓΕΑ η παραχώρηση ενός παροπλισμένου μαχητικού αεροσκάφους τύπου Northrop F-5A, η μεταφορά και η παράδοση του οποίου προς το παρόν εκκρεμεί.

Σαν επιστέγασμα της μακροχρόνιας παρουσίας της στα αεραθλητικά δρώμενα, το 2012 η Αερολέσχη Σερρών βραβεύτηκε από την FAI με την διεθνούς επιπέδου διάκριση FAI Honorary Group Diploma (for Aeronautics).

Τέλος, η Αερολέσχη Σερρών το 2014 αδελφοποιήθηκε με την Αερολέσχη ΤΑΛΩΣ Ηρακλείου, επισφραγίζοντας τους φιλικούς δεσμούς των δύο σωματείων.    

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Αερολέσχη Σερρών τέλος, συνεργάζεται με διάφορους φορείς του Νομού Σερρών για κοινωφελείς σκοπούς. Από το 2008 αποτελεί Εθελοντική Οργάνωση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και συμμετέχει με εναέρια και επίγεια μέσα και έμψυχο υλικό στην επιτήρηση δασών και πλημμυρών καθώς και στην αναζήτηση αγνοούμενων ατόμων. Τέλος, μέλη της Αερολέσχης Σερρών έχουν δημιουργήσει τον δικτυακό τόπο AIRPHOTOS.GR (www.airphotos.gr) ο οποίος περιέχει αεροφωτογραφίες ελληνικών τοπίων από ολόκληρη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην προβολή της Ελλάδος διεθνώς.
     

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Αερολέσχη Σερρών διοικείται από το Δ.Σ. της το οποίο προήλθε από τις αρχαιρεσίες της 11/2/2019 με τριετή θητεία και απαρτίζεται από τους:

 • Βασιλείου Γεώργιος, Πρόεδρος
 • Γιομένης Πέτρος, Αντιπρόεδρος
 • Μαδεμλής Ιωάννης, Γ. Γραμματέας
 • Αβδελάς Απόστολος, Ταμίας
 • Αθανασίου Δημήτριος, βοηθός Ταμία
 • Θεοδωρίδης Παύλος, Εφορος Περιουσίας
 • Πετρακίδης Δημήτριος, Εφορος Λέσχης
 • Μπλιούρας Θωμάς, Εφορος Αεραθλητικού Κέντρου
 • Τριανταφύλλου Δημήτριος, Μέλος
 • Γεωργιάδης Μιχαήλ , Μέλος
 • Χατζηδημητρίου Πέτρος, Μέλος
   

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Ακολουθήστε τη διαδρομή στον παρακάτω χάρτη: